Eerlijk is eerlijk: de herfst is nooit mijn favoriete seizoen geweest. Met zomerse temperaturen ben ik in mijn element, voel ik me heerlijk, en lijkt alles ook makkelijker te gaan. Echter, ik realiseerde me onlangs dat ik door mijn gevoel en mijn houding – de weerstand die ik had tegen deze periode – het voor mezelf alleen maar moelijker maakte. En dat het ook anders kon.

 

Veel van mijn klanten ervaren ook vaak weerstand. Herken jij vast en zeker ook: net als ieder ander mens heb je weerstand tegen dingen die je simpelweg niet leuk vindt. Die je uit je leven wilt bannen. Gedoe met je partner, financiële perikelen, stress van je werk, noem maar op. En weerstand tegen je overgewicht en je strijd met eten. Je wilt het opgelost hebben.

 

Als je weerstand te lijf gaat door ertegen te vechten, schiet je geen meter op. Ga maar na: je hebt een probleem en je blijft ertegen duwen. Je primitieve brein heeft namelijk de sterke gewoonte om ervan weg te gaan. Het wil juist plezier hebben. Daardoor blijf je in je comfortzone zitten, want daar is het fijn. Maar in die comfortzone, daar zit niet je groei. Daar zit je wel veilig en knus ‘for the time being’… maar het brengt je niet de oplossing. Het houdt alles bij het oude. Als je wilt veranderen, dan zul je dus uit die comfortzone moeten gaan. En de weerstand gaan ervaren, in plaats van het weg te duwen. Maar wanneer je je jezelf leert om op een ándere manier met die weerstand om te gaan, dan maak je de weg vrij naar verandering.

 

Belangrijk is om datgene waar je weerstand bij voelt anders te gaan definiëren en anders te labelen, zodat je het anders kunt gaan ervaren. En het zelfs kunt gaan “omarmen”. Klinkt misschien wat vaag, maar echt, dit is wel zoals het werkt. Want die minder fijne dingen horen er gewoon bij. Het leven bestaat immers niet alleen uit pieken, maar ook uit dalen. Anders gezegd: zonder pieken geen dalen. Dus kun je ze maar beter accepteren, als ze er dan toch zijn. 😉 Bovendien is er een reden dat ze er zijn.. en dus is het zaak om juist dat te gaan onderzoeken. Zodat je het kunt gaan oplossen!

Overigens – met dat accepteren bedoel ik NIET dat je bijvoorbeeld je overgewicht maar moet accepteren; dat je er niets aan hoeft te doen. Of die akelige situatie waar je in zit. No way! Ik bedoel dat je de situatie mag aanvaarden zoals ie NU is. En dat je vervolgens, vanuit je verlangen, kunt gaan kijken naar de toekomst. Naar hoe je het wél wilt. Dan pas kun je concrete stappen gaan zitten naar jouw nieuwe jij.

 

Ik heb hier een podcast over opgenomen: “De rol van weerstand”.
Je kunt ‘m hier beluisteren op Spotify.
En je vindt ‘m op Google Podcasts en Apple Podcast. Enjoy!