Als je wel eens hebt meegedaan aan een programma, challenge, training of cursus (en dat heb je), dan ben je daar misschien wel ingestapt omdat het veelbelovend was. Het beloofde je succes, of bepaalde vaardigheden, whatever. Hetzelfde geldt voor diëten. Ga maar na: mogelijk ben je er ingetuind omdat je echt geloofde dat je na het volgen van die rigide stappen je voor eeuwig dat droomlijf zou hebben. Want dat was immers de belofte. Maar helaas, zo bleek het toch niet helemaal te werken.

 

Nou wordt elke cursus of ieder programma dat je kunt volgen natuurlijk gepresenteerd als “dit is het”. En mogelijk is dat voor sommige mensen ook zo. Al heb ik daar zelf wel eens mijn twijfels over. Al helemaal als het om diëten gaat natuurlijk – of welke afslankmethode dan ook. Simpelweg omdat ik weet dat het niet voor altijd werkt en ook niet kán werken.

 

Maar evengoed, los van diëten – in het algemeen geldt: wat voor iemand anders werkt (ook al is het dan tijdelijk), hoeft natuurlijk niet per se ook voor jou zo te werken. Simpelweg omdat ieder mens anders is. Een opleiding elektrotechniek met baangarantie zal heel goed werken voor mensen met technisch inzicht. Maar voor mij, ehhh…. 😉 Al ben ik er wél van overtuigd dat ik, zelfs met mijn gebrekkige technisch inzicht… als ik écht écht écht zou willen… ik zelfs daarin zou kunnen slagen. Met veel meer moeite, maar toch. Het kan.

 

Als je wilt, kun je alles bereiken. Voor de een zal het misschien makkelijker zijn dan voor de ander, maar ik ben ervan overtuigd, dat ‘willen’, ‘kunnen’ is. Let daarom ook altijd op wat je zegt. Een uitspraak als ‘dat kan ik niet’ is een selffulfilling prophecy. Daarmee voorspel je in feite dat het je niet gaat lukken. En dat is vervolgens dan ook je realiteit. En voor jou “dus” het bewijs dat je het inderdaad niet kunt.

Ik zie dat in mijn praktijk ook. Mensen die er voor de v

olle 100% voor gaan, die halen er ook succes uit. Maar ik heb ook deelnemers die zichzelf (nog) teveel saboteren. Die er onvoldoende mee aan de slag gaan. En dan vervolgens concluderen ‘dit werkt ook niet voor mij’. Ja, duhhhh…

 

Mijn programma is een succesformule. Met alle (oud-)klanten die mijn programma al doorlopen hebben, een fijn gewicht hebben bereikt (en soms nog steeds afvallen) én van die strijd in hun kop zijn verlost, durf ik dat hardop te zeggen. Maar voor de mate van succes is iedereen altijd zelf verantwoordelijk. Dat geldt natuurlijk voor elk programma dat je volgt. Oké, behalve dan voor diëten. 😉