Oké. Als je deze blog dan toch leest, stel jezelf dan eens de volgende vraag. Ben jij iemand die vooral vooruit kijkt, of (ook) heel graag achteruit? Of leef je vooral in het NU?

Spirituele teachers leren ons vaak dat alleen het heden geldt. Je leeft nu. Wat geweest is, is geweest. Je verleden hoeft ook geen invloed te hebben op het heden. En toch is dat wat de meeste mensen wel toestaan. Door steeds maar hun verleden te herkauwen. Want ja – dat verleden heeft natuurlijk wel invloed op wat er nu allemaal gebeurt. Hoe je leven eruit ziet, en hoe je persoonlijke, fysieke en financiële situatie is. Hoe je relatie in elkaar steekt. Al dat soort dingen zijn het gevolg van keuzes die je in het verleden gemaakt hebt.

Als iemand dit 10 jaar geleden tegen mij gezegd zou hebben, dan was ik er fel tegenin gegaan. Hoezo, keuzes die IK gemaakt heb? Er was mij veel overkomen. Ik voelde me vooral een slachtoffer van de situatie waarin ik zat. Terwijl het toch echt mijn eigen, zelfgecreëerde werkelijkheid was waarin ik gevangen zat. Dat realiseerde ik me later pas, maar toch.

Als bovenstaande ook bij jou weerstand oproept, dan begrijp ik dat volledig. Been there, done that. Het gaat er ook niet zozeer om dat je spijt zou moeten hebben van de dingen die je gedaan hebt. Je kunt uiteraard wel lering trekken uit je verleden. En een bewuste keuze maken om dingen anders te doen.

Dit geldt uiteraard ook op het gebied van afvallen. Al die diëten hebben je niet geholpen. Je weet dus inmiddels wel dat dát niet de weg is die je moet bewandelen. Jezelf restricties opleggen is sowieso niet helpend. En er is meer nodig dan alleen op je voeding letten, of wat meer gaan bewegen. Dat weet je nu, vanuit je ervaringen uit het verleden.

Maak daarom nu die bewuste keuze om het anders te gaan doen. Om niet weer je eigen ‘gedoe’ te herhalen en wederom te beginnen aan het weer het volgende dieet. Immers: als je doet wat je deed, dan krijg je wat je kreeg.
Tenzij dat is wat je wilt natuurlijk… It’s up to you.